Bulgaria scapă de embargoul privind petrolul rusesc. Cum a reușit

de: Cătălina Burghelea
31 05. 2022

În ciuda previziunilor apocaliptice, Bulgaria dovedește că există viață după gazele rusești.  La scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia asupra Ucrainei, dezbaterea s-a aprins în Uniunea Europeană cu privire la cum și când să pună capăt dependenței de gaze naturale și petrol rusești. Pentru unele state care sunt foarte dependente de energia rusă, cum ar fi Bulgaria, mișcarea părea a fi științifico-fantastică.

Bulgaria, exceptată de la embargoul asupra petrolului rusesc până la finalul anului 2024

Vorbind la începutul lunii martie, premierul Kiril Petkov a clarificat poziția Bulgariei: „Suprimăm pe deplin sancțiunile existente [împotriva Rusiei]. Lucrăm cu UE [pentru a ne asigura] că aceste sancțiuni au putere maximă, dar un lucru pe care nu ne putem permite [să facem] este să oprim importul de petrol și gaz”.

Mai nou, Bulgaria scapă de embargoul impus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2024, a anunțat, marți, premierul Kiril Petkov. Potrivit oficialului bulgar, exceptarea va oferi țării timpul necesar pentru a-și adapta rafinăriile la procesarea altor tipuri de petrol. Totodată, prim-ministrul a declarat că este „bucuros” că cea de-a șasea rundă de sancțiuni UE „va trece” și că „fluxurile financiare ale Rusiei vor înceta”.

Decizia luată de liderii UE în plin război

Liderii blocului comunitar au convenit, luni, să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc, ca parte a unui nou pachet de măsuri împotriva Moscovei. UE își propune să reducă dependența de gazul rusesc cu două treimi în acest an și să pună capăt tuturor importurilor rusești de combustibili fosili până în 2027, din cauza conflictului din Ucraina.

Nu numai că Bulgaria s-a bazat pe Rusia pentru cea mai mare parte a gazelor sale naturale, dar singura sa rafinărie de petrol – cea mai mare din Balcani – este deținută de Lukoil. Alături de Gazprom, Lukoil a exercitat multă greutate politică în Bulgaria, rezultând, parțial, scăderi fiscale uriașe.

Gazprom a închis brusc robinetele de gaz pentru unele țări europene

Cu toate acestea, Bulgaria și Polonia au fost forțate nu doar să regândească strategia energetică, ci să acționeze atunci când Gazprom a închis brusc robinetele de gaz la 27 aprilie. Motivul invocat de Gazprom pentru oprirea livrărilor de gaze a fost refuzul celor două țări de a plăti în ruble, o decizie unilaterală luată de Rusia cu doar o lună mai devreme (martie), deși contractele sale externe prevăd în general plata în dolari sau euro.